Followers

Friday, March 7, 2014

Life Upate!

Assalamualaikum..
Lama sungguh tak update.. Kehidupan sekarang tunggang langgang.. SubhanaAllah, tak terjangka mencabar sungguh hari demi hari.. Aku pilih jalan untuk sambung study tapi sekarang rasa macam pilihan yang aku buat tu salah.. Sumpah penat! "Bila nak habis?" " Bila nak habis?" "Bila nak habis?" Tu saja yang bermain kt fikiran aku dan jugak fikiran org sekeliling... Bukan takmau habis tapi bila datang keyakinan "Dah nk habis", hasilnya akan berganti dengan macam-macam masalah yang buat aku rasa "Emmm..cam takleh nk habis je".. 

Beza sangat dengan degree dulu.. Dulu aku follow 100% journal dan supervisor.. Sekarang yang paling aku kena follow, hati aku, usaha aku, ilmu aku untuk di'compare' dgn ilmu supervisor, dengan ilmu researcher lain. Selagi aku ada bukti maka aku 'menang' pertarungan buah fikiran yang hadiah nya merupakan 'minor correction on writing and experiment'.. Tapi kalo aku 'kalah', maka imbuhan nya adalah keja akan menjadi double plus bertingket-tingket. Makin dikejar nak habiskan, makin banyak masalah-masalah yang mendatang. 
"Ala..okey la..taraf master kan".. "Sue, balik la foya-foya dulu. Minggu depan kita setup lain.." 
Terima kasih encik sebab tak pernah buat sy putus asa...
Sekarang aku cukup faham bila encik cakap " Dahla, p balik tido".. Bila berada dalam keadaan pressure, literally mmg buatpe pun tak kan mnjadi, solution dia satu, kemas-kemas barang, off equipment, balik umah tdo. 

"Ni dia pro solar cell".. Terima kasih utk high prediction staff-staff sekalian.. Namun, jauh disudut hati ni, selagi aku tak dapat apa yg aku plan makanya tak wujudla perkatann 'pro' itu dlm kamus hidup aku.. Payah oiii! Rasa nak jerit kuat-kuat dalam lab.. Tapi apakan daya lab itu bukan abah i yang punya.. Tugas suprvision student final year jugak, salah satu pengalaman dan tanggungjawab yang besar.. Pada dasarnya nampak macam dia membantu, tapi sebenarnya tugas tu beralih jadi "zero to hero" kata org Herbalife la kn.. Drp diaorg 0 sampai la dorg achieve project dorg smua ats tanggjwb aku nak guide. Pengalaman mendewasakan..

"Sabarla..sket je lg".. Siang malam encourage aku.. 7hari seminggu tak pernah putus bagi semangat. Terima kasih syg! Depan boleh la cakap 'Ya' tapi dalam hati perasaan berputus asa tu berguni-guni.. Waaaaa... Bertabahla wahai hati.. Semoga Allah swt permudah urusan yang sukar ini.. Kena percaya Allah swt tak uji kita melebihi kemampuan kita.. Maksudnya keadaan sekarang, aku masih lagi mampu bertahan, masih lagi mampu untuk aku harungi..

So pada sapa-sapa yang nak berhenti kerja nak sambung belajar ats alasan keja susahla, tension la, rindula time belajar, advice yang jujur dari hati nurani ni, takpayah nak jebak kan diri dalam masalah la..Kalo korg takleh nk endure dengan keja, aku jamin korg lagi lagi lagi takleh endure dengan study life yg suck ni.. Office hour keja, lepas office hour pun kena keja lagi tanpa OT.. Sanggup ke tengok keja lebih tapi masyukkkk kurang? 

Oh! Ujian Allah swt nak bagi lagi minggu ni.. Keta dah tunggu masa nak masuk workshop.. Parah-parah-parah.. Walaupun keta agk teruk tapi Alhamdulillah yang drive takde luka apa.. Tu lagi bernilai tapi korek tabung lagi la jawabnya.. Hahahahaha... "Ya Allah murahkanlah rezeki kami.. Andai rezeki kami dilangit Engkau turunkanlah, andai rezeki kami jauh ke dalam dasar bumi, Engkau keluarkanlah.." Amin Ya Rab.. Ada lagi satu persoalan, "Bila boleh kawen ni?"..kikikiiki... In sha Allah, Allah swt sebaik-baik perencana..

Tuesday, December 31, 2013

Goodbye 2013

Assalamualaikum..
Lama tak menghupdate.. Kekangan masa dan idea untuk sama.. Tahun 2013, banyak sangat-sangat pahit manis yang aku tempuh.. 4 January 2013, berpijak lagi sekali aku di bumi Perlis demi merealisasikan cita-cita aku genggam Ijazah Sarjana.. Bermula di rumah sewa, aku cuba sesuaikan diri tapi malangnya suasana rumah sewa bagi aku tak kondusif untuk study dan memandangkan kebanyakan housemate adalah bekerja, so aku nekad apply kolej kediaman UniMAP walaupun pada masa tu sudah pasti dan jelas dan dh termaktub bahawa pihak universiti tidak menyediakan kolej kediaman mahupun penempatan khas untuk student postgraduate. Tapi family tetatp suruh usaha apply kolej, dan time tu aku ingat lagi aku direct call Pejabat Pengetua Kolej Kediaman UniMAP. Respond yg staf bagi sangat aku puji, "Sebenarnya kami tak sediakan kolej untuk postgraduate student, TAPI boleh try apply dulu. Buat surat tunjuk sebab dan fax ke pejabat pengetua". Malam tu aku terus packing barang dan keesokkannya aku kuar dr umah sewa dan balik ke Terengganu untuk selesaikan permohonan kolej kediaman. Dalam masa yang sama aku still lagi search umah sewa yang betul-betul selesa dan aim umah sewa yg housemate adalah student. Selang 2-3hari surat lulus untuk stay di kolej kediaman sampai direct di Pusat Kejuruteraan dan time tu aku mintak junior amik kn surat dan baca content surat tu.. Alhamdulillah Pejabat Pengetua Kolej benarkan aku stay di kolej kediaman sehingga tamat pengajian. 4 January aku register sebagai postgraduate student of MSc Microelectronic Engineering bersama-sama dengan seorang lg sahabat, Shatul. Shatul postgraduate student in MBA dan jelas dan nyata yg dr segi pengajian mmg totally different. 3 bulan pertama aku survive dgn Shatul tanpa kenderaan, makan pun catu apetah lagi nk beli bnde yg bukan-bukan. Time ni makan pn berharap belas guard yang ade tlg belikan mknn dan kadang2 call Fatinnaz Corner bt delivery direct ke kolej. Lepas 3 bulan pertama, dh de kenderaan dan aku pun dh mmpu sesuaikan diri dgn keadaan. Lepas 6 bulan berlalu, time ni aku betul-betul lost bila equiment di lab bermasalah dan kekangan duit sama. Time ni dah terdetik nk quick study, tapi bla fikir sayang dan fikir tak mudah nk de peluang sambung study, so aku keep going lagi. Masuk semester ke2 (Julai-December), Shatul nekad nak accept job kt Penang and nekad nak convert bt part time study based in Kulim. Time ni aku down, tapi dari mana datangnya kekuatan yg luar biasa untuk survive tu waAllahualam.. Sangat luar biasa kekuatan tu sehingga aku mampu berdikari sendiri tanpa bantuan sape-sape pun. Rutin ke lab, ke pusat pengajian, hantar report semua Alhamdulillah aku dapat tempuh. Berada di kolej kediaman international dan aku satu-satunya student melayu dan student Malaysia kt sini Tuhan je tau ape perasaan. Alhamdulillah aku ade housemate dr Myanmar yg baik bt peneman. Bulan 9, datang pengganti Shatul, budak Melayu dan postgraduate in research jugak. Kemudian awl November datang lagi sorg postgraduate student Melayu jugak. 2013, secara rasmi aku dilantik sebagai Bendahari untuk Postgraduate Club Microelectronic Engineering. Skang berbaki lagi setahun pengajian aku, yang pahit aku jadikan kekuatan utk aku habiskan pengajian dan yang manis aku sandarkan sebagai kenangan semasa pengajian.

Tahun 2013 jugak temukan aku kembali dgn dia. Hampir setahun tak jumpa tapi hikmah Allah swt tu cukup hebat kan. Bila difikir balik SubhanaAllah memang tak sangka dan tak pernah dijangka. Allah swt jauhkan dr aku org yg tak sepatutnya dan anugerahkan yang sejuta kali lagi baik. Di temukan dengan sahabat-sahabat baru yg mashaAllah tak pernah terfikir. Pengakhiran 2013, Alhamdulillah niat utk temukan dua family termakbul. Walaupun banyak kali planning dan banyak kali itula kekangan masa, kekangan dengan kerja menjadi penghalang, akhirnya tanggal 20 December 2013 niat tu termakbul. Walaupun tak sempurna tapi planning last minute ni dpt greenlight dr dua-dua family. 2013 jugak, pertama kali aku dapat hulurkan gaji sebagai pembantu penyelidik dan hasil drp business yg kecik-kecik tu pada ma. Tak banyak, tapi hasil drp pada usaha sendiri dan dh aku buktikan yang tittle sebagai student sikit pn tak menghalang aku untuk berbakti kepada mak ayah, nk balas jasa mak ayah, tak mengahalang jugak aku untuk ade simpanan masa depan sendiri. Oh! 2013 jugak aku dapat lagi sorang ank buah baru, Muhammad Shahizey Asyraf Bin Shahrul Ridzuan. Dan dapat 2lagi ahli keluarga baru Muhamad Akid Aisy Rifqi dan Putra Rayqal Aryan. 

Muhammad Shahizey Asyraf
Untuk segala rasa yang org bagi pada aku masa aku susah, untuk segala kata-kata penghinaan tu, aku ingat. Yang pernah buat muka sombong depan aku, aku ingat satu persatu. Takpe mungkin aku bermula dari susah tapi hukum alam dh tertulis, setiap usaha pasti ada kesenangan dengan izin Allah. Tak mungkin jugak yang senang terus kekal senang, tak mungkin jugak yang pernah menghina tak kn dihina. Kun Fayakaun. Janji Allah itu pasti. Pada sahabat-sahabat yg duk di Penang, pernah sekali sue tumpang di rumah korg pada saat dan ketika tu sue masih berada dlm keadaan tak stabil, ampun dan maaf menyusahkan kalian. Pada yang kawen, mahupun yang bertunang pada tahun 2013, yg sue tak dapat hadir sue mintak maaf sama.

Terima kasih Ya Allah untuk jodoh, rezeki dan ilmu ini. In sha Allah anugerah bernilai yang Kau hadirkan dalam hidup aku akan aku jaga sebaik mungkin.

Welcome 2014!

Tuesday, November 19, 2013

Family Picnic


Assalamualaikum..
Lama jugak tak update.. Tak dan masa nak update.. Super duper hectic life skang.. Last week a whole week non stop busy.. Hasil drp keje keras mggu lepas, mggu ni relax la sket tp still banyak lagi urusan dalam waiting list.. Alhamdulillah walaupun busy, sampai kadang-kadang rasa tak sempat nak update pape tentang dunia sekarang tapi syukur sangat-sangat yang kehidupan sekarang, MashaALLAH rasa anugerah terbaik sangat-sangat..

Weekend minggu lepas, Saturday and Sunday spent a little bit sisa-sisa masa rehat dengan family sebelah Perlis.. Sabtu dapat dinner ngn dorang same-same walaupun sat sbb a whole siang hari tu aku pulun ngn keje-keje study aku.. Tenkiu Kak Nim and Ina mai jemput kt kolej.. Sunday pulak pagi tu aku spent sepagi dgn keje umah.. Tapi dh dpt mesej awl-awl suh prepare nk p picnic Gua Kelam katanya.. Lps zuhur baru dpt gerak p sne.. Cam biasa la tak pepasal terpkasa naik Kangar semata-mata nk jemput aku kn.. Dh lama gla xp picnic, lagi-lagi ngn family.. hehehehe.. Daging bakar, perghhhhhh..sedap gila... Takleh nk ckp sedap dpn org tu nanti perasan ckp sbb dia yg bakar tu yg sedap.. Pasti! Tengok bdk2 tu, syamil,amir,putra, syg ngn Abg Mi mandi srius rasa nak mandi.. Tengok air cm cetek tp syokkkk kot.. Hrp duk de aku ngn Ina je la ank dara, kalo ramai sure la dh terjun skali.. kikikiki.. Sempat la jugak snap gambar.. Lama tak pegang ciknon tu.. Disebabkan line internet slow aku trpksa upload yg dh dicompile je.. Okey la tu kn drp xbuh lgsung..hahahahaha..



Hari ni mak kasi pulut kuning pulak bt makan malam.. Siap mai hantar kolej jugak.. Speechless! Duk2 tak sihat boleh lagi nak buat pulut kuning.. Tenkiu mak! Terkadang rindu kt family Terengganu, walaupun jauh rasa cm selalu dekat kt hati.. Alhamdulillah family di Terengganu pun semua sihat-sihat and okey.. Terima kasih Ya Allah untuk anugerah terindah ini.. Family aku dan family dia anugerah terbaik untuk aku yang tak kn dapat diganti dibeli dan ditukar dengan apa-apa pun.. Dear love, tenkiu so much for all this..Semoga berpanjangan.. Amin Ya Rab..


Tuesday, October 29, 2013

I Deserve!

Salam..
Alhamdulillah walaupun busy tetapi bertambah happy dengan perjalanan hidup ni.. Terkadang rasa susah tapi bila difikir balik takde benda yang mudah dalam dunia ni.. Seminggu lepas boleh dikatakan trial week la untuk aku.. Buat banyak benda dalam satu masa bukan benda yang mudah.. Alhamdulillah lepas dh dpt encouragement dr family dan jugak my dear love, so selamat dh di'release' online shop yang dh lama aku idam.. Masih baru beberapa hari aku release and banyak lagi nak kena belajar ttg cara nk business ni lebih-lebih lagi melibatkan modal yang besar.. Dalam masa yang sama kekangan masa..



Alhamdulillah jugak aku dapat run business cake.. Profit tak la besar tapi kena de keazaman yang besar sebab yang ni directly dengan customer and also kena makesure aku yang sememangnya hantu kek ni tak makan kek sampai tak berbalik modal yang keluar.. hahahaha.. nafsu kt kek ni teramatla pyh nk kawal.. Dah dapat rasa pulangan pertama daripada business kek ni.. Walaupun tak banyak tapi rasa happy sangat-sangat sebab hasil daripada usaha sendiri.. Kek ni sedp! Serious tak tipu.. Berbaloi dengan harga.


Regardless drp semua part time job ni, fokus aku masih pada satu iaitu STUDY.. penat jugak rupanya study dalam masa sama nk cari side income ni.. bila fokus kt business sampai tak tengok buku langsung.. kalo dh start study of course business kna letak tepi.. Penat! Bak kata my dear love and family takpe cuba dulu.. Kalo tak cuba mana nak tau.. Ada rezeki ada la, kalo takde cuba lagi.. Time management, planner and list to do always kena update time by time.. In sha ALLAH fokus pasa study dulu.. 1years left and need to work hard.. Ya coz apa yang aku atur sekarang mempengaruhi jugak student yang aku assist.. If aku lost, so dia pun lost sama.. Progress dia bergantung pada aku.. Progress aku bergantung pada aku.. Dah hampir setahun ni macam-macam dah aku lalui dan semakin lama aku semakin clear dengan apa yang aku buat.. No doubt! So Suriati just study hard and move to the next step! Amin.. 




Monday, October 14, 2013

Untuk Ibu

Assalamualaikum..
Ya Allah besar sungguh dugaan kali ni..Ujilah aku sebesar mana pun dugaan tapi jangan diuji ke atas kedua ibu bapa ku.. Tengok keadaan ma tadi subhanaAlllah,hancur nya hati aku.. kenapa di uji begitu berat..

Semoga ma tabah menghadapi semua yang mendatang..jangan pernah berhenti berdoa bersabar.. Allah swt tu kaya dengan segala2.. Walau jauh mana pun anak mu bangkal melangkah, in sha Allah tak kn pernah terputus doa anak mu ini untukmu.. Allah lindugi la ibu ku.. Sesungguhnya kasih sayang aku untuknya seluas langit dan bumi.. Jauhila aku daripada menderhaka kepadanya.. Jagala tutur kataku, jaga la peri laku ku..Pelihara la dia sesunghuhnya dia la syurga ku waktu dan ketika ini..

Thursday, October 3, 2013

Happy Birthday, Love!

Salam..
Quick update!

Dear my love,

Happy Birthday to you.. Wish u panjang umur, murah rezeki dan bahagia dunia dan akhirat.. Dan lagi satu moga hajat dan impian tu termakbul one day.. I think I'm first to wish u right, walaupun tak dan pukul12 lagi... kikikiki...nk bt gane rules pkul12 kolej tu kadang-kadang kena ikut jugak.. hehehe.. Sorry banyak-banyak coz terpkasa bohong, kelentong memacam semalam.. 1st time bohong rasa cm darah naik sampai ke kepala.. Risau sangat-sangat takut plan tak jadi.. hehehe.. Sorry jugak sebab tak sempat nak prepare much and perfect.. U know kn I buzy je memanjang ngn keje-keje bertingket-tingket ni.. Present pun last minute prepare and p cari.. Penat meng'google' sampai pukul4 pagi nak bagi apa dengan bajet yang tak berapa nak banyak tu.. Penat juga duk pikiaq size kaki berapa.. 6 ke 7 sampai ke sudah.. Gigih! 

"Dah lama tak sambut birthday cmni" .. Tacing seribu kali tacing dengar.. In sha Allah pasni-pasni-pasni-pasni sambut lebih lagi daripada ni.. Doa banyak-banyak semoga Allah swt permudah semua urusan kita.. Love you so much!


Your Love,
Suriati


So, 
Sesudah di compile and di combine, ni la gambaran yang samar-samar hadiah and the birthday box utk dia hey! Simple and adorable g tuuu kan.. Walaupun simple tapi Alhamdulillah he's like! Bukan mudah nak cari something yg fix, and menepati selera pemakai lebih-lebih lagi utk guys.. Dah tnya siap-siap, "Boleh tukar tak kalo tak kena size?"... Hahahaa...Cek beli mahal kalo tak muat ke ape buat tak leh tukar tak ke membazir ke namanya.. 

For the cake, last minute dapat sponsored.. Asalnya aku nk p belik satu slice je kt SR.. Aku paham dan cukup-cukup paham yang dia ni bukan yg jenis admire kt kek sangat punn cm aku... hahahaa.. Tapi Alhamdulillah memandangkan de yang nk sponsor aku terima dgn hati terbuka la kan.. Thanks a lot Own, Dee and Sha coz merealisasikan prank semalam.. Terima kasih jugak kt Mak lahirkan anak yang baik cenggini..





Monday, September 30, 2013

A Walk

Salam..
Semalam Anniversary for Graduation Day..tak sangka dh setahun genggam Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Fotonik.. Dah setahun jugak kawan-kawan lain melangkah keluar dr UniMAP.. Kebanyakannya dh pun bergelar engineer.. Alhamdulillah rezeki masing-masing.. Sementara aku masih lg di sini cuba menggapai cita-cita yg blom pasti.. Masih lagi berhadapan dengan lecturer,staff dan tempat yg sama.. Masih lagi bergelut dengan ke'tension'nan di meja study.. Dan jugak masih berpijak di bumi Perlis ini..

Tinggal lagi beberapa bulan utk genapkan tahun pertama sebagai postgraduate student Sarjana Muda Kejuruteraan Mikroelektronik.. SubhanaAllah tak semudah yang disangka.. Fizikal dan mental kadang-kadang tak cukup kuat utk hadapi setiap hari dan masa yang berlalu.. Semakin banyak yg diexplore semakin banyak ruang yang perlu difahami... Stress dh macam kawan baik.. Dah hampir setahun bercinta dengan research.. Harap petcintaan ni boleh bertahan sehingga jinjang stage konvo.. Permulaan tak terlalu berat memandangkan aku ckup clear dengan flow dan planning.. Second phase dh semakin berat memandangkan thp sekarang bukan lg thp utk disuap ilmu dr lecturer sepenuhnya tapi thp mencari gali ilmu sehingga mampu utk pertahan kn diri berhujah dengan lecturer.. Banyak mna ilmu yg kau ada menjamin yg aku akn selamat di saat presentation progress.. Sekarang apa yg di plan aslnya perlu diubah dan utk up coming masih lg samar- samar..emmmm..

Berhadapan dgn mslh seterusnya.. Semenjak dua menjak ni pulak keadaan kesihatan cukup-cukup menganggu.. Kejap-kejap sakit.. Tak mampu utk bertahan berjam-jam utk fokus pada keje dan kadang-kadang terskip seminar di Pusat Kejuruteraan.. As an result from check up dr doktor Klinik Menon tu last week,eyes or sight vision maybe de problem.. Put aside dlu regarding dat issues.. Perjuangan masih perlu diteruskan memandangkan jauh dan banyak lagi yg perlu ditempuh..Semoga dipermudah hendakNya... Amin..

Sunday, September 22, 2013

Yang Ada Tak Semestinya Terbaik

Salam Ahad..
Tetiba hari ni rasa tergerak hati nak bercerita.. Sekadar untuk dibuat pengajaran untuk semua.. Actually benda dah lama..But the pain never gone walaupun seinch.. Sebenarnya spesies manusia macam ni yang ajar aku banyak erti untuk sabar dan bersyukur dengan apa yang aku ada.. 

Ya aku mengaku hidup aku sebagai student memang la tak sesenang org yg dh bekerja.. Tambah2 lagi aku study fully parents yg support.. Takde duit sbg Research Assistant or else.. Tapi Alhamdulillah hidup aku takde kebulur or menumpang rumah orang pun, takde plk minta simpati org.. Kalau takde aku berjimat.. Kalau ade aku guna secara berhemah.. Cukup-cukup makan..

Ya aku sememangnya takde gaji bulan-bulan.. Takde pun 2k  bulan-bulan masuk.. Sebab tu la kadang-kadang aku counting stiap apa yg belanja.. Tapi kalo tumpang kete org aku reti lg la nk hulur duit byr duit minyak walaupun sebenarnya dh crop duit makan aku utk satu hari..At least takde la kupik.. Eh! tak kn la setakat nasi lunch 3-4hengget rege kt Perlis ni tak mampu nk tlg byr.. tak gitu gamaknya.. Mana poie gaji riban-riban yang duk bangga tu.. habuk pun tarak kn.. Yg len gaji lagi tinggi non hado pun perangai bongkak cenggitu..

Ya aku mengaku jugak yang aku ni takde pun mmpu nak de kete baru pe semua.. ala kadar pakai ape yg parents aku mmpu bagi.. Tu pun Alhamdulillah.. Ya aku tak mampu! tak mampu untuk menanggung hutang lain sedangkan PTPTN pn tak habis byr lagi.. Tahniah la sebab beberapa bulan keje dh mampu pakai kete.. Ha okeyyy aku mmg takde! Jeles?? Maaf wei aku takde sket pun rasa jeles sebab otak aku tak yah bulan-bulan nk kne fkir byr kete, insurans, roadtax lagi, oh! tu tak plus ngn saman kupon parking MPK lagi. yg sekali kena 15hengget.. boleh makan kfc dinner plate kot.. hahahaa... 

Ya aku jugak taktau alam pekerjaan macam mana memandangkan habis degree terus smbung master.. sungguh tak reti nak intterupt kalo org sembang psl tmpt keje ni..sumpah wei! tapi aku rasa tak bermakna orang boleh ignore pendapat aku bila bersembang.. melainkan rasa diri tu dh tggi level sgt kn..takpela kdg2 aku sedar diri jugak level taksama.. ilmu tu kan anugerah Allah swt.. nk bangga btpa pe kn.. entahla noks!

Ya aku jugak tak reti nk mkn mknn mahal-mahal ni.. Dominos kt Kangar ni pun tak pernah aku pijak lagi ni kan plk nk tau tempat mkn yg hebat2 kt tempat lain kn.. Oh yer, kt Terengganu pun takde Dominos u olz.. Nak tengok wayang pun 3-4bulan sekali al-maklumla Perlis ni non hadoo wayangnya.. Tak boleh la nk ckp tengok cite ape cite ape kn.. Tapi aku tak rasa apa pun sebab wayang takde tayang cite korea pun.. hahahaa.. Ade aku kisah ko kena update slalu cite pe kuar wayang.. and wajib tengok kt wayang.. ko punye masalah la kn.. kt Astro Best pun leh je langgan kalo aku gediks sgt nk tengok.. TV LCD umah aku 52" lebih dr syok lg nk tgk aih siap bleh guling2... hahahaha... pozitip kn aku..

Semua ada pro cons nya.. So tak perlu la nk rasa ko lebih dr aku.. Dan aku jugak tak perlu nk rsa aku lebih dr ko.. aku takde sket pun rasa jeles.. kesian ade la sbb tengok ngn gaji nk ckp byk ckupla kn tu pun takde pun ko mmpu menabung or selesai hutang PTPTpu tu pun.. P selesai semua hutang dulu pastu baru mai jumpa aku.. Time tu kalo nk ckp besar cm gajah tanpa henti smpai berdarah telinga aku pun aku sanggup dengar...

Ingat! kadang-kadang Allah swt bagi semua yang kita rasa kita lebih drp org lain tu sekadar ujian nak tengok samada kita bongkak,takbur dengan rezeki dan kesenangan yang Allah swt bg.. Aku sket pun tak bangga aku sambung study sebab aku tau sejauh mana kemampuan aku, sejauh mana aku mampu  survive dengan keadaan tapi aku cukup-cukup berpuas hati dengan setiap takdir yg Allah swt tentukan untuk aku..SubhanaAllah terlalu sempurna sampai tak tercapai dek akal.. Cuma bila teringat cmne orang buat kt aku, orang layan aku sumpah berair je mata ni.. Takpe Suriati anggap ni semua dugaan Allah swt nk uji.. Maybe bukan masanya Allah swt nk bg lagi dan jugak ni la masa Allah swt nk aku belajar erti kehidupan yang sebenar.. 

#Alhamdulillah jugak bestfriend-bestfriend aku takde pun perangai cenggitu.. Korg sahabat terbaik!


Sunday, September 15, 2013

Annoying People!

Quick update using phone before have a sleep..
Truly said that I so much hate the bushy one..
For my personal things please dont act like a 'mama' to ask all the things in details..
And please do not act like a policeman waiting to interrogate me..
NO NEED!

In sha Allah one day I will become the volunteer one to announce that..So dont put too much effort to worry me..

Tq my dear housemate coz right now be the place that I can trusted to share what I'm feel..
Cause sometimes me feel so pain n also feel so frustrated with the surrounding people..
Really annoying!
But
ALAHAMDULILLAH...
Terima kasih Allah swt utk kebahgiaan ni...
ILHIMSM!<3 p="">

Tuesday, September 10, 2013

Messy Day

Last night for the 1st time me willing to go to clinic..
Fever and my head feels like to explode..
15minutes later got a popup from whatsapp, "Otw"..
Ya! everything for me..
Sarung apa ada, capai handbag, kunci umah n blanket..
Bad Luck!
Fever on Sunday at Kangar means u need to bertahan until monday..
So frustrated sebab klinik panel smua tak bukak unless p tggu kt emergency HTF..
Then me decide, its okay mik ubat kt farmasi
More than enough la kot
Got ubat demam n dipaksa minum bird nest..
Tak sedap! tapi sebab org dh beli mahal so trpksa minum jgk..
RM10 per bottle kot! dhla botol kecik..
Because me need to attend class for this morning so 'wajib' sihat..
Alhamdulillah feel more better..

But today, 
He's got a fever right after me..
Me feel really really bad for him
And the other sad thing is me need to say goodbye to my blackberry..
Drop and quite expensive to repair back..
Everything is messy today...
Donno how to say..
I wish tomorrow will be better 
So tired enough!