Followers

Wednesday, February 20, 2013

Aku,Kamera & Fotografi

Dunia fotografi...
Ada apa dengan kamera DSLR yg mhl2 tu? yg gedabak tu? yg berat bkn men tu?
Dulu aku fikir de kamera leh tgkp gmbr cun2 kemudian edit kemudian upload FB kemudian orang LIKE kemudian boleh title 'photographer'..

Tapi aku silap!


Sebenarnya kamera beri aku lebih pengertian dari tu..

  • Kamera mencipta banyak kenangan untuk aku..
  • Kamera membuka mata aku untuk sentiasa puji keindahan ciptaan ALLAH swt..
  • Kamera memberi peluang untuk aku berkenalan dengan kawan-kawan..
  • Kamera mengajar aku cara rendah diri untuk menuntut ilmu dengan orang lain...
  • Kamera merakam semua wajah-wajah kesayangan aku..

Datang perasaan rindu pada kawan-kawan yang berkongsi minat yang sama suatu ketika dahulu..Pantang de masa terluang akan capai kamera dan keluar round cari port kt Perlis... Setiap shutter yang ditekan bersamaan setiap stress yg dilepaskan.. Di situ jugak aku belajar keikhlasan berkongsi ilmu.. Tiada yang diminta dibayar untuk setiap ilmu yang dicurahkan..Cukup dibalas dengan pemahaman yg diterima dan dipraktikkan.. Mungkin jika ilmu yang disampaikan tak dpt dipraktikkan salahnya aku yang tak berapa nk ade kepandaian tu.. Mungkin jugak perasaan rendah diri aku yang teramat tu kadang-kadang buat aku tak confident nk publish gambar utk public.. Komen, kritkan sebenarnya tak pernah pun bt aku down tapi mengalakkan aku untuk cuba yang lagi baik.. Jika bukan kerana kawan-kawan semua aku tak pernah kenal ape tu seni fotografi.. Tak pernah aku tau macam mana setting kamera.. Tak akan pernah merasa shoot dalam studio bagai, feel jadi photographer

















Inilah antara kenangan-kenangan yang masih tersimpan elok.. Kadang-kadangkan terasa jugak nak tengok kemudian flashback balik kisah-kisah lama ni.. Dari taktau ape pasal fotografi sampaila skang bila sebut term fotografi tu tau la jgk aku sket-sket..kikikiki... Sekarang semua dh jauh-jauh.. Dah tiada teman untuk aku menekan shutter bersama-sama dgn aku..Tiada jugak wajah-wajah sahabat kesayangan yg sentiasa ada menadah muka untuk bahan eksperimen aku.. Alangkah indahnya persahabatan.. Alangkah bestnya kalo korang ade.. Semua yang telah aku lalui dulu tak mungkin akan berulang lagi.. Kamera pn dh tak sudi nk duk dgn aku..Bosan katenye..hahahaha...Ada juga kawan-kawan yg masih di sini berjuang untuk pengajian tahun akhir dan ade yang sudah bekerjaya..Buat along, cik ros, husna, oni, syed, mail, ain, shida, ezma, lutfi, acab, naim, wan, sarah, epy, faiz, syafiq, dan semua yang pernah outing kongsi ilmu dgn sue terima kasih untuk ilmu yang kalian bagi dan terima kasih jugak bagi sue satu kenangan yang in sha ALLAH sue akn ingat sepanjang hidup sue..Semoga korang success!

Aku bukan yg jenis suka bergambar tapi setahun b4 habis study degree dulu aku cukup-cukup nk brgmbr.. Ke mana aku keluar ngn kawan-kawan pasti aku akn isi beg aku dgn kamera .. Kalo de yang ingat ni la ayat aku dulu "Nak brgmbr! Pasni dh xleh nk brgmbr..Masa, tarikh, keadaan dh takleh ulg balik.."  Gambar yang ade dgn aku tak semua aku publish cukupla skdr utk aku jadikan kenangan saat aku tekenang pada wajah-wajah yang pernah hadir dlm hidup aku..So, tak kira la apa jenis kamera sekali pun, gunakan la untuk rakam detik kegembiraan anda..Masa takleh patah balik, perjalanan hidup pn tak kn pernah berundur..Hari ni akan jadi kenangan pada hari esok..

"Indahnya suatu persahabatan..Indah lagi kenangan yang diukir bersama..Lagi indah jika dapat dipotraitkan.."






5 comments:

Anonymous said...

rindunye nk berphotoshot..hahahhaha..rindu kenangan lama2 ni..serius.....kte gaduh bercakaran then baek blik..best sgt2..kalo bosan2 jln2 jea..xyah fikir apa2 pn..indu sue gak...kui3..

Suriati Suhaimi said...

rindu kan..dulu xtak pernah terfikir pn gmbr2 cmni leh bt jd pngubat rindu..terlalu byk kenangan smpai kdg2 takut nk jln2 kt perlis ni..in sha ALLAH pjg umur kta reunion balik..

eZmALiZa said...

allahurabbi... rindunya semua kenangan ni...

paling puas bila semua penat lelah sepanjang hari kita kumpul sama2 masa nak balik... memang inilah yg kita panggil kenangan sue...

cik suriati, insyaAllah, ezma doakan sue berjaya dunia akhirat.. ezma yakin, dgn adanya seorang wanita muslimah mampu melakukan kerja2 org lelaki, nescaya agama kita turut dipandang tggi. yakin!! :)

best of luck sue, insyaAllah one day kite ketemu...

Suriati Suhaimi said...

tula..takde rase sket pn penat..bukan senang nk bina ukhwah kn..bukan senang jugak nk lupakan kenangan..
tanpa korg semua blom tentu sue de peluang nk rse smua tu..
terima kasih ezma..in sha ALLAH
setiap apa yang kita pernah lalui sama2 akn kekal dlm ingatan..
A huge best of luck utk ezma jgk..pasti ketemu one day..yakin!!=)

Research Jsp said...

Terbaek baqq angg.. terror semua ampa noooh.. boleh belajaq sambil berjalan kat Perlih nuu... =)

SH